Network Attached Storage Štampa

Proizvodi iz ponude


QNAP logo

U savremenom načinu poslovanja, Network Attached Storage zauzima važno mesto u mrežnoj infrastrukturi svakog preduzeća. Na vama je da izaberete da li će to biti server u vidu PC računara koji zahteva stalnu prisutnost stručnog lica (sistem administratora), ili ćete izabrati višenamenski server već spreman za upotrebu.

nas-ts112

 

Ono što QNAP nameće u sam vrh liste NAS servera ovog tipa su ne samo osnovne funkcije koje obuhvataju file sharing i automatizovani backup kroz mrežu, već i niz drugih pogodnosti za koje možda niste ni znali da postoje do sada u ovom obliku.

 banner-qnap_ts-685x85

Backup server
Automatski / instant / programirani backup. Uz svaki NAS server imate na raspolaganju NetBak Replicator, softver za backup vaših podataka direktno na server kroz mrežu. Dovoljno je da jednom izaberete željene foldere (podatke) na svakom računaru u mreži, i da se svaki dan u određeno vreme sinhronizuju na serveru. Na ovaj način ćete uštedeti vreme, novac, i podaci će vam uvek biti na sigurnom.

File server
Razmena dokumenata pod svim poznatim Operativnim Sistemima (Windowsu, Linuxu, Unixu, Mac). Od skoro je u opticaju i WebDAV funkcija zahvaljujući kojoj ćete još jednostavnije moći da učinite fajlove i foldere dostupnim putem interneta (http).
Možete da dodeljujete prava pristupa folderima po korisnicima ili korisničkim grupama.

Printer server
Do skoro je u manjim preduzećima postojala praksa da se štampač vezuje za određeni računar koji je stalno morao da bude uključen kako bi štampač bio dostupan na mreži. Sa QNAP NAS serverom USB štampač će vam uvek biti na raspolaganju na mreži.

RAID nizovi
Povezivanjem diskova u Raid niz možete da povećate sigurnost i efikasnost u razmeni podataka, ali i da doprinesete performansama u brzini razmene i prenosa podataka. Postoji više različitih tipova RAID niza, a na vama je da izaberete onaj koji vama najviše odgovara. Podržane su sve poznate RAID konfiguracije diskova: RAID 0, 1, 5, 6, 10, 5 + hot spare, 6 + hot spare, 10 + hot spare.

AES 256-bitna enkripcija
QNAP NAS ima podršku za AES 256-bitnu enkripciju podataka. Ukoliko niste znali, Advanced Encryption Standard (AES) je do sada najrazvijenija i najsloženija zaštita podataka (wikipedia: link).
U slučaju krađe hard diska na kojem se nalaze šifrovani (enkriptovani) podaci, ili celog NAS uređaja, pristup podacima će biti nemoguć bez enkripcionog ključa.
Ukoliko se odlučite da koristite AES 256-bitnu enkripciju, na vama je da izaberete da li ćete ključ ukucavati ručno pri svakom uključivanju uređaja (najviši nivo sigurnosti), ili će NAS uređaj automatski unositi unapred sačuvani ključ na njemu(manji nivo sigurnosti).

 

AES 256bit enkripcija


WEB server
QNAP NAS serveri pored svega ostalog predstavljaju i profesionalnu web hosting platformu. Sa ugrađenim Apache web serverom koristite web aplikacije i hostujte vaše sajtove, forume, on-line kupovinu i drugo, u kombinaciji sa MySQL bazama. Ukoliko se bavite web dizajnom, popularni CMS sistemi kao što su Joomla i WordPress sa sopstvenom mysql bazom mogu da budu hostovani na vašem radnom stolu!

MySQL server
Koristite MySQL ili SQLite baze podataka bez potrebe za zakupom hosting usluge kod ISP-a. Radi kao zaseban server, a naravno upravljanje bazama može da se obavlja iz phpMyAdmin alata.

MySQL server

phpMyAdmin


Download stanica
BitTorrent, FTP i HTTP download. Više ne morate ostavljati uključen računar zbog neprestanog download-a sa interneta. Download možete da kontrolište daljinski, pristupom iz browser-a ili pomoću QGet aplikacije.

Video nadzor

IP Kamera

Podrška za IP kamere. Kontrolišite kamere, snimajte po unapred određenom vremenskom rasporedu. Dužina snimanja je podesiva, a tu je i motion detection pametna opcija za što manju potrošnju memorijskog kapaciteta diska. Ukoliko ste npr. otputovali na odmor, možete u svakom trenutku da pristupite putem interneta vašem video nadzoru u realnom vremenu, kao i da pregledate i "premotavate" zapise od ranije.

Možete da pogledate izbor raspoloživih IP kamera kod nas klikom na link ovde.

iSCSI
iSCSI (Internet Small Computer System Interface), internet protokol koji služi za povezivanje sistema sa skladištem podataka na mreži. Olakšava prenose podataka unutar intranet-a, kao i skladištenje podataka na udaljenim lokacijama.

iSCSI


iSCSI je odlično, i svima pristupačno rešenje za proširenje skladišnog prostora. Jednostavnim dodavanjem LUN (Logical Drive Unit) tačaka koje će se ponašati kao lokalni hard disk u samom serveru dobijamo veći kapacitet prostora za backup, application server, mail server, ili Time Machine (za MAC OS X 10.5 ili noviji) u poslovnom okruženju.

Multimedijalni server
Multimedijalni sadržaji su u nekontrolisanom usponu kada je u pitanju mesto za skladištenje. Možete da puštate direktno sa NAS servera video zapise 1080p FullHD kvaliteta kroz mrežu na plejeru koji je UPnP kompatibilan, ili direktno na televizoru koji podržava DLNA (Digital Living Network Alliance; wikipedia: link).

 

 

 

Albumi slika

QPKG besplatni softverski paketi
Za one koji uvek žele da izvuku i više od maksimuma, na raspolaganju su im QPKG softverski paketi čija se izdanja iz dana u dan ažuriraju i dodaju nova. U pitanju su aplikacije tipa mail server, web galerije slika, on-line baze podataka, JRE (Java Runtime Environment), Mono (ASP kompatibilnost), i još mnogo toga. Svi paketi su dostupni na www.qnap.com.

Server Virtualization
Modeli iz novije generacije NAS servera imaju podršku za rad sa razmenom podataka u okruženju sa sistemom virtualizacije. QNAP NAS serveri su sertifikovani za rad u NFS i VMware okruženju, kao i sa Citrix i Microsoft Hyper-V sistemima. NAS server se sa lakoćom postavlja u jednom ovakvom okruženju gde korisnici imaju potrebu za pokretanjem više različitih Operativnih Sistema, i softverskih aplikacija.

Hyper-VCiTRiX ReadyVMWare READY


DDNS podrška
Kako bi vam server u svakom trenutku bio dostupan putem interneta dok ste odsutni, logično je da pristupate njegovoj IP adresi, odnosno adresi internet modema u vašem preduzeću ili kod kuće. S'obzirom da Internet provajderi (ISP) kod nas dodeljuju dinamičke IP adrese koje se promene svaki put kada se isključi i uključi modem, QNAP NAS će zahvaljujući Dynamic DNS servisu uvek ažurirati novu IP adresu na nekom od besplatnih DDNS hosting sajtova (primer: www.dyndns.org).


MyCloudNAS
MyCloudNAS je opcija koja vam pruža mogućnost povezivanja sa vašim NAS serverom putem Interneta slično kao sa DDNS-om ali još jednostavnije. Uz pomoć wizard-a ćete sa lakoćom proći kroz sva potrebna podešavanja. Na ovaj način ćete dobiti jedinstveno Cloud ime vašeg NAS servera, sa kojim ćete dalje pristupati njegovim uslugama kroz date URL-ove. Možete i javno da delite sa drugima ove linkove bez brige da li će se dinamička adresa vašeg NAS servera promeniti, jer će je on prilikom svake promene ažurirati u Cloud-u. 

 

Tri glavna koraka u podešavanju MyCloudNAS:

1. Registracija imena (host name) - u samo nekoliko koraka izaberite ime koje je slobodno:

 

2. Automatsko podešavanje rutera - izaberite portove koji će biti otvoreni za pristup vašem NAS serveru kroz UPnP router:

3. Objavljivanje i deljenje NAS usluga - izaberite funkcije NAS servera koje će biti dostupne:

Prednosti upotrebe MyCloudNAS:

  • Jednostavno podešavanje jedinstvenog imena bez komplikovanog procesa
  • Omogućavanje pristupa NAS serveru kroz host ime umesto IP adrese
  • Automatsko otvaranje portova na ruteru bez neophodnog posedovanja IT veština
  • Lako deljenje i daljinski pristup NAS serveru putem Interneta


Dual LAN
Ako niste sigurni kako biste iskoristili dve mrežne karte na jednom QNAP NAS serveru, onda verovatno niste upućeni u dragocenost ove opcije. Na raspolaganju su vam sledeće varijante:

Dual LAN prikaz

Failover
Omogućava neprestani mrežni protok čak i kada primarna mrežna grana otkaže, jer se automatski prebacuje na sekundarnu.

Load balancing
Agregacijom protoka se povećava brzina protoka podataka. Protok podataka se jednako raspoređuje zbog što boljeg opterećenja mrežnog balansa.

 

Multi-IP
Omogućava podeljenu mrežu u dve različite radne grupe (workgroups), koje rade pod različitim subnet mapama.

 

 

banner-qnap_ts2-685x85

 

Proizvodi iz ponude