Termografija u građevinarstvu Štampa

Zabrinjavajući su podaci koji se objavljuju u poslednje vreme da domaćinstva u Srbiji troše tri puta više energije nego domaćinstva odgovarajuće veličine u zemljama Evropske unije, ili da po kvadratnom metru trošimo za zagrevanje dva i po puta više energije nego u zemljama na severu kontinenta koje su mnogo bogatije od nas. Zbog ovoga, ali i opšte potrebe da se eneregija štedi, država je pripremila set zakona o energetskoj efikasnosti u građevinarstvu. Jedan od propisa biće i obaveza pravljenja tzv. „energetskih pasoša“ za zgrade. Ovaj dokument, međutim, nećete moći da izradite bez odgovarajuće opreme.


Jedan od alata neophodnih za ovaj posao je termografska kamera koja omogućava:

  • vizuelizaciju energetskih gubitaka,
  • detekciju loše izolacije,
  • lociranje infiltracije vazduha,
  • pronalaženje vlage i buđi u materijalima,
  • otkrivanje toplotnih mostova,
  • lokalizovanje curenja cevi i ravnih krovova,
  • utvrđivanje ispravnosti podnog grejanja,
  • detektovanje proboja toplovoda,
  • otkrivanje električnih kvarova i dr.
  • provera ispravnosti rada solarnih panela (otkrivanje neispravnih ćelija)

 

termografijagradjevinarstvo-1 termografijagradjevinarstvo-2

U mnogim zemljama, termografski pregled objekta je zakonska obaveza pre izdavanja upotrebne dozvole i energetskog pasoša (EPC) za nove objekte. Takođe, termografskim pregledom starih zgrada, mogu se pronaći skriveni problemi i kvarovi koji se ne vide golim okom, a čijim uklanjanjem se sprečavaju ozbiljnije nedaće i štedi novac za energiju i eventualne kasnije veće popravke.

Gotovo svi vodeći svetski proizvođači termografskih kamera na vreme su prepoznali potrebe korisnika i proizveli posebne serije kamera namenjenih za upotrebu u građevinarstvu. Zahvaljujući tome, potencijalni korisnici mogu da biraju između velikog broja modela, od jednostavnih za terenski pregled objekata, preko profesionalnih za izradu validnih izveštaja, do veoma naprednih, namenjenih za istraživanje i razvoj u firmama koje proizvode nove građevinske materijale.

Treba imati u vidu da termografske kamere ne mere temperaturu kao što većina ljudi misli. One detektuju intenzitet infracrvenog zračenja sa površine ispred, te tako daju infracrvenu (toplotnu) sliku. Međutim, ukoliko su pravilno podešene, na osnovu pomenutog intenziteta zračenja, mogu da izračunaju i svom korisniku daju i tačan podatak o temperaturi merene površine. Zahvaljujući ovim informacijama i poznavanju prenosa toplote, korisnik može da zaključi kakvi se procesi odvijaju ispod površine i tako uoči gore navedene probleme koje ljudsko oko inače ne vidi.

Prilikom izbora kamere treba se rukovoditi njenom IC rezolucijom (što je veća rezolucija, utoliko je jasnija termo slika), termalnom osetljivošću (mogućnost detekcije temperaturne razlike), vidnim poljem (veće vidno polje će omogućiti snimanje celih zgrada sa manjeg rastojanja, što je vrlo bitno u gradskim uslovima). Napredniji modeli imaju ugrađena softverska rešenja za detekciju loše izolacije, detekciju vlage i kondenzacije itd.

U poslednje vreme, zbog sve veće konkurencije, cene ovih vrlo moćnih alata su znatno niže nego pre samo 3-4 godine. Ovo je omogućilo znatno povećanje broja kako aplikacija tako i korisnika. Verujemo da će svi profesionalci koji se bave energetskom efikasnošću naći da su termografske kamere više nego korisne.

Najveći svetski proizvođač termografskih kamera i sistema je američka firma FLIR Systems čiji smo mi partner na tzv. „building“ programu za Srbiju i Crnu Goru. Veliki broj modela FLIR kamera omogućava jednostavan izbor odgovarajućeg alata za sve profesionalce. Više detalja o samim kamerama, kao i aktuelnim akcijama, možete naći na adresi: indent1 Flir - staro za novo
Preporučujemo vam da pogledate i: indent1 Merenje toplotnog gubitka zgrada