Članak iz magazina "Build" Štampa
sreda, 11 maj 2011 08:24

logo-buildmagazinU magazinu Build, koji se bavi građevinarstvom i pratećim temama je objavljen članak 17. marta 2011. o prisustvu termovizije u građevinarstvu.

 

Zabrinjavajući su podaci koje smo mogli da čujemo ovih dana da domaćinstva u Srbiji troše tri puta više energije nego domaćinstva u zemljama Evropske unije ili da po kvadratnom metru trošimo za zagrevanje dva i po puta više energije nego zemlje na severu kontinenta koje su mnogo bogatije od nas. Zbog ovoga, ali i zbog opšte potrebe da se eneregija štedi, država priprema set zakona o energetskoj efikasnosti u građevinarstvu. Jedan od propisa biće i obaveza pravljenja energetskih pasoša za zgrade. Ovaj dokument, međutim, nećete moći da izradite bez odgovarajuće opreme.

Jedan od alata neophodnih za ovaj posao je termovizijska kamera koja omogućava vizuelizaciju energetskih gubitaka, detekciju loše izolacije, lociranje infiltracije vazduha, pronalaženje vlage i buđi u materijalima, otkrivanje toplotnih mostova, lokalizovanje curenja cevi i ravnih krovova, utvrđivanje ispravnosti podnog grejanja, detektovanje proboja toplovoda, otkrivanje električnih kvarova i dr.

U mnogim zemljama termografski pregled objekta je zakonska obaveza pre izdavanja upotrebne dozvole i energetskog pasoša (EPC) za nove objekte.

Termografskim pregledom starih zgrada, mogu se naći skriveni problemi i kvarovi koji se ne vide golim okom a čijim uklanjanjem se sprečavaju ozbiljnije nedaće i štedi novac za energiju i eventualne kasnije veće popravke.

Vodeći svetski proizvođač termovizijskih kamera je čuveni FLIR Systems koji ima posebnu seriju kamera namenjenih za upotrebu u građevinarstvu, sa velikim brojem modela, od jednostavnih za terenski pregled objekata, do veoma naprednih, namenjenih za istraživanje i razvoj u preduzećima koje proizvode nove građevinske materijale. Svoje modele namenjene upotrebi u građevinarstvu FLIR će izložiti na 37. Međunarodnom sajmu građevinarstva u Beogradu.

Partner FLIR Systems u Srbiji i Crnoj Gori na building programu jeste beogradska firma MIKRO PRINC od koje smo saznali da će do kraja godine biti više akcija vezanih za Flir termovizijske kamere. Više informacija o samim kamerama, kao i o aktuelnim akcijama, možete dobiti ako kontaktirate firmu Mikro Princ ili posetite njihovu internet prezentaciju. Firma Mikro Princ u ponudi ima i druge alate potrebne za određivanje klase energetske efikasnosti nekog objekta kao što su sistemi za merenje toplotnih gubitaka i određivanje koeficijenta U, blowerdoor sistemi, luksmetri, anemometri, itd.

link